november 2010 (siewartzhobby)

november 2010

KOSEPOSE

Ruffen skal få være med meg og Kristine på julemarked på Rådhusplassen i morgen, men siden han ikke akkurat er spesielt glad i kulde så fant jeg ut at jeg måtte fikse noe lurt. Han har jo fått nytt vinterdekken, men vi skal jo traske en stund blant alle bodene på markedet, så jeg regner med han kommer til å klatre på beina mine etter en stund, for å bli løftet opp i stedet. Jeg pleier stort sett å putte han inni jakka mi når jeg bærer han, men jeg hadde et søtt koseteppe fra Princess liggende, og det måtte jeg jo bare benytte meg av. Jeg sydde teppet sammen til en pose med bred åpning (så ikke han føler seg innelukket), og så sydde jeg et lag med fleece utenpå for at det skulle bli enda litt varmere.

Gjett om koseposen min slo ann!


Ruffen la seg pladask inni den, og sovna som en stein.Posen i seg selv er jo kjempe enkel, men det var en liten utfordring å få et så tykt lag med stoff gjennom symaskina! Men det gikk da til slutt, og både Ruffen og jeg er fornøyde med resultatet. Nå skal han hvertfall slippe å fryse på markedet i morgen!

JULEPYNT AV FLASKER OG BLOMSTERPOTTER

Store deler av tida mi går med på julegaver nå om dagen, men det hender jeg får lurt inn litt julepynt og andre småsaker innimellom. I går hadde jeg en skikkelig jule-kose-kveld, hvor jeg og Ruffen lempa med oss dyna inn på sofaen, og koste oss med Disney julefilmer og litt julepynt-mekking.

Jeg har lenge hatt planer om å lage en sånn fin "tråd-tavle" i naturcanvas, for jeg syns de er så stilige. I går fikk jeg endelig somla meg til det. Tar jo ikke lang tid i det heletatt, er bare det at jeg alltid driver med julegaver når jeg først har tid til sånt. Min fikk selvfølgelig et julepreg over seg, men det kjekke er jo at man kan bytte ut tingene som henger på den når som helst.Måtte bare ha med dette lille verset fra et klippeark jeg kjøpte på Panduro, for jeg syns det var så søtt:


Jeg tok også to tomme glassflasker og dekorerte de, så skal jeg sette noen kvister oppi og henge julekuler på kvistene.Jeg malte de med Gesso, fordi det sitter litt bedre enn vanlig acrylmaling, og det skaler ikke av like lett. Måtte ta tre lag for at det skulle dekke ordentlig, men boksen med Gesso er ganske drøy. Så har jeg stemplet på nissen og teksten, brukte "Brilliance"-stempelpute, for den tørker mye fortere. Var litt vanskelig å få stempeltrykkene jevne og fine, men det får bare gå ;) Sløyfe på tuten var liksom kronen på verket, og så blir det jo mye mer stilig når jeg får kvister med julekuler oppi også :)

Til slutt malte jeg også en liten blomsterpotte jeg hadde stående i kjelleren, og dekorerte den på samme måte som flaskene. Plukket noen kongler som jeg har lagt oppi, og vips så ble den ganske så søt!

I dag må jeg nok holde meg til gavene igjen, har fortsatt en del som gjenstår, men jeg har da planer om litt mer pynt etterhvert også.
Håper dere får en finfin uke alle sammen! :)

PRAKTISK OG SØT PÅ EN GANG

Christine bestilte to par babytøffler, og siden vi skulle møtes på Fyrhuset i går så hun kunne få de - så ble jeg sittende og fikse litt på en liten ekstra gave på onsdags kvelden. (det er ikke Christine selv som er gravid altså, det er en gave, men tenkte bare jeg ikke skulle skrive til hvem - i tilfelle den personen skulle se detta!)


Avant tåteflaske med flaskeholder i ullfilt - så holder melka seg varm lengre, og man slipper "svidde" fingre ;)


Siden hun ikke vet enda om babyen blir en gutt eller jente, så er det jo litt vanskelig med farger. Men jeg tenkte lilla er greit både for gutter og jenter (Den er mye mørkere lilla enn det ser ut som på bildene, her så den jo nesten rosa ut), og så satte jeg på både rosa og blått sløyfebånd, så kan hun ta av det som ikke passer når babyen er født.

Søt og praktisk på en gang!

FORT GJORT

Fortsetter litt med julegleder for pippene ;)

Siden skjærer og kråker gjerne kommer og forsyner seg groft av meisebollene syns jeg det er kjekt å ha en matstasjon der kun de små fuglene kan få tak i litt også. Kjøpte et fint lite fuglehus på Søstrene Grene, og nå har jeg malt det i koselige julefarger.Nok en liten sak som er fort gjort, men som pippene blir ille glad i deg for ;)

HJEMMELAGA MEISEBOLLER

Nå som det begynner å bli rimelig kaldt og snøen titter innom nå og da så syns jeg jo nesten vi må være flinke til å legge ut mat til de små pippene. Jeg pleier egentlig å kjøpe meiseboller, men i år fant jeg ut at jeg skulle lage det selv, etter litt inspirasjon fra min kusine Lena-Marie. Hjemmelagde meiseboller er mye sunnere for fuglene, fordi dem vi kjøper i butikken er stappa med mye "ubrukelige ting". Lager du dem selv kan du fylle de med næringsrik og fettholdig mat, ting som fuglene trenger for å komme seg gjennom vinteren.

Du trenger:

Matfett uten salt!
Det er viktig at alt du bruker er ubehandla, altså ikke salta eller sukra osv, bruk naturlige produkter!

Alle typer korn kan brukes:Alt av nøtter (husk ikke saltet!), gjerne fettholdige nøtter som feks valnøtter

Frø - i de fleste varianter! Kjøp enkeltposer eller disse store fuglefrøblandingene.


Hakk opp nøttene og evnt andre store biter, og bland alle tørvarene sammen. Hell litt smeltet fett i bunnen av en kopp, en melkekartong eller lignende. Legg en tråd nedi, helst med noen knuter på så den skal sitte godt. Deretter tar du oppi tørrvarer, litt mer fett osv. Helt til du syns den er stor nok. Husk at det ikke må være helt stappa med tørvarer, fettet skal jo klare å holde sammen alt.
Så er det bare å sette det i kjøleskapet i et døgn. For å få meisebollene ut av koppen holder du den bare under varmt vann i noen sekunder, da skal det være lett å dra den ut. Bruker du melkekartonger kan du jo bare klippe hull i sidene på den.

Dette går fort å lage, og fuglene kommer til å elske det ;)

RUFFEN'S NYE VINTERDEKKEN

Endelig har jeg fått somla meg til å sy et nytt vinterdekken til Ruffen! Jeg strikka et i fjor, men var ikke helt fornøyd, og nå har jeg jo tross alt symaskin, så da måtte jeg bare lage et nytt. Fikk lov å klippe i den gamle speiderkappa til mamma (må innrømme jeg fikk litt vondt i magen av å ødelegge den, den var faktisk veldig søt), et kjempe flott tykt ullstoff som er vannavstøtende og kjempe varmt. Sydde dekkenet dobbelt, så det burde da holde godt på varmen for lillegutt ;)Syns ikke så godt på disse bildene, men det er snippkrage i nakken, også er det en treknapp på hver side av ryggen - som feste til magebeltet.
Så nå er lille gutten min stilig og klar for vinter og kulde!

FLERE JULEGAVER ER FERDIGSYDD!

Begynner å bli litt småstressa med tanke på alle julegavene jeg har igjen å lage, dagene mine er så fulle for tida, så det er sjeldent jeg har tid til å sette meg ned med gave-laging. Heldigvis var jeg tidlig hjemme fra skolen i går, og da var det bare å sette i gang med en gang jeg kom inn døra. Fikk sydd håndkle-kapper til de to eldste niesene mine, så nå er det bare èn kappe som gjenstår. Fant ut at de skulle få en litt annen versjon enn den jeg har sydd til de to minste, så jeg droppet hetta og lagde heller snøring og lommer på disse, syns det passet litt bedre til de som er litt større.

Deilig å pakke seg inn i etter et bad når huset er vinterkaldt, og supert å ha med seg på stranda - barna kan bare knyte håndkleet rundt seg og skifte under der. Jeg syns jo ikke noe særlig om at folk lar ungene sine stå og skifte åpenlyst på sånne offentlige steder, ikke fordi jeg personlig har et problem med det, men fordi jeg syns det er skummelt i forhold til at man aldri vet hva for en gris som kan sitte i nærheten og nyte synet. Så på den måten er også håndklekapper kjempe kjekt :)


Hjertebroderier på lommene, og lilla "dusker" på snorene.

Er litt usikker på hvor lange jeg skal ha de, men det får jeg se på :)

STRØKENT!!

I dag har den snille mamma'n min og svigers vært her nesten hele dagen, og hjulpet oss med en skikkelig rydde/vaske-sjau i hele huset. Utrolig deilig å få kasta all dritten som har blitt gjemt i kriker og kroker - sånn i tilfelle vi skulle komme til å trenge det! Vi trenger det jo aldri... Så nå er halve verandaen vår full av søppel og styr som skal kjøres på dynga i morgen, mens huset vårt er strøkent og nyvaska =D Har fått inn noen store hyller i vinterhagen, i tillegg til de jeg fikk av mamma for litt siden, så nå har alt en plass, og jaggu skal det få holde seg sånn og! Jeg må innrømme jeg er et skikkelig rotehue, jeg er dårlig på å holde orden rundt meg, men så bra som det har blitt her nå er jeg jo bare nødt til å bli flink! Tusen tusen takk til supersnille mamma og svigers for all hjelp i dag!!

Som nevnt tidligere har jeg endelig fått beisa kjøpmannsdisken som jeg kjøpte for noen uker siden også, og i dag har alle sysakene mine fått plass inni. Er veldig fornøyd med fargen, og enda mer fornøyd med å ha fått orden på tingene mine.


Slik så den ut når jeg kjøpte den. Helt grei, men det var så mye flekker på den, så jeg var nødt til å fikse litt på den.


Og sånn ble den etter noen runder med pussepapir og beis :)

Ville du ha bytta knotter på den, eller beholdt de som er på??

NYTT BARNESERVISE - BUZZING BEE

Har laget et nytt barneservise på bestilling fra Majken

Jeg lager disse på bestilling - du kan komme med ønske om både farge og figur, enten om du har en figur selv du kunne tenkt deg, eller så har jeg en del skisser. Tåler oppvaskmaskin. Koster 150kr for asjett og kopp.

KAN DU HJELPE MEG?

Jeg har endelig fått surra meg til å beise sjenken som jeg kjøpte brukt for et par mnd siden. Det var en skikkelig drittjobb, men så ble det veldig bra da :) Skal legge ut bilde seinere, men jeg får ikke satt opp overskapet før min kjære kommer hjem fra jobb, for jeg greier ikke løfte det opp alene.

Men jeg har egentlig litt lyst til å bytte knottene også....det er ikke nødvendig, de passer helt greit de som var på, men jeg skulle gjerne piffet opp sjenken enda litt mer ;) Så jeg lurte på om noen av dere vet om noen nettsider som selger fine knotter? Har googla litt og funnet en del, men det er så dyrt! Jeg må ha ti stykker, så jeg kan ikke betale over 50kr per stykk...

Vet du om et sted jeg kan få kjøpt billige knotter??

11 TIPS TIL HJEMMELAGDE JULEGAVER

Regner med det er fler enn jeg som er i gang med julegaver, så jeg tenkte jeg kunne komme med noen tips til hjemmelagde gaver. Er jo både ekstra koselig og (i noen tilfeller) billig å lage gavene selv, pluss at jeg hvertfall syns det er koselig å sitte og lage diverse ting.

1. Hjerter av bjørkekvist - billig!

Denne ideen fikk jeg fra en blogg som heter "mer enn bare ord"
Gå ut i skogen og plukk en haug med bjørkekvister, så tynne som mulig. Jeg tenkte nemlig at det var greit å ta noen litt tjukkere også, men da ble det bare vanskeligere å bøye de pent. Du trenger ganske masse, mer enn man tror, så ta med deg noe å bære i.
For å se hvordan det gjøres kan du gå inn på bloggen til Rebekka, bare trykk på bloggnavnet under bildet. Der er det beskrevet veldig fint hvordan det skal gjøres :)

2. Egendekorerte lys - rimelig
På Panduro får du kjøpt både dekorpenner for lys, og bilder du kan sette rett på lysene.

Kjøp noen store billige kubbelys på ikea eller nille el.l, og dekorer dem som du vil. Sett på en fin sløyfe eller en krans av små grankvister rundt.
Du kan også dekorere lys med servietter, ved hjelp av et strykejern. Klipp til servietten så den passer til lyset, og sett strykejernet på svakeste varme. Ikke press hardt, stryk heller over flere ganger enn å smelte stearinen alt for mye.
Når du er ferdig renser du strykejernet ved å stryke over en avis. Avisa vil trekke til seg stearinsrestene som sitter igjen på jernet.

3. Fat, brett, julekuler etc - dekorert med decoupage - varierende pris
Kjøp en flaske med decoupagelakk og du kan dekorere nesten hva du vil. (bare husk at det er forskjellige typer lakk for forskjellige materialer) Dekorer et fat, noen julekuler i glass, eller tekstiler. En stor flaske med lakk er ganske drøy, på panduro koster den rundt 80kr mener jeg. Som dekor kan du bruke både servietter, glanspapir, glansbilder, dekorark, klippeark + + +

Dette trebrettet har jeg dekorert med to nisser som jeg klippet ut fra en serviett, og så satte jeg på to julebånd på håndtakene. Enkelt og likevel flott!

4. Hjemmelagde karameller - rimelig
Hjemmelagde karameller er alltid koselig å få, kanskje du kan dekorere et fint glass og ha de oppi også, eller bare putt de i noen fine cellofanposer.
Du trenger:
50 g smør
200 g farin
2 1/2 dl fløte
2 dl sirup
1 ts vanijesukker

Putt alt oppi en kjele og rør hele tiden! Hvis du lar det stå i ro svir det seg veldig fort! La det koke på middels varme til det får en gyllenbrun farge, hell massen over i en langpanne med bakepapir og la det stivne LITT før du skjærer det i terninger eller andre former. For å unngå at de klistrer seg til hverandre kan du ta litt melis i et glass og riste karamellene oppi glasset.

5. "Leca-lysblokk" - billig
Lecablokker får man kjøpt billig på maxbo eller lignende butikker. Kjøp en boks hvit (eller annen ønsket farge) spraymaling, og spray blokken med denne. Kle hullene i lecablokka med alluminiumsfolie, og sett lys inni. Folien gir et kjempe fint lysspill :) Selvfølgelig kan du dekorere blokken med andre ting også, kongler, granbar, julekuler, alt hva du kan finne på.

6. Bakst i hjemmelaga tekstilpose - ok pris
Skal du gi gave til en som har alt? Hva med å bake noe? Brød, julekaker, rundstykker, knekkebrød eller flatbrød. For å gjøre det litt ekstra flott kan du sy en enkel pose i bomull eller lin, med snøring øverst, som du putter baksten i. Kjempe koselig og kjempe godt ;)


7. Lysestaker av gamle flasker - billig
Kjøp en flaske snøspray på panduro. Finn fram noen tomme vinflasker eller andre flasker med litt størrelse på. Spray flasken, miks gjerne med annen dekor - som decoupage, sløyfer, flotte etiketter, små kongler, tekstiler, bølgepapp, perler, glitter etc. Sett lys i tuten på flaska og du har kjempe dekorative lysestaker!8. Personlige tavler av naturlerret - litt høyere pris
På de fleste hobbybutikker får du kjøpt naturlerret på ramme. Kjøp i ønsket størrelse, og surr noen runder med hyssing eller naturbånd hit og dit. Bruk små klyper til å feste lapper og bilder til tråden, sett på noen klistremerker eller 3d-stickers, sløyfer, mal på lerretet eller bruk stempler. Kun fantasien setter grenser!

9. Tova sitteunderlag til barna - rimelig
Uansett hvor flink eller ikke flink du er til å strikke eller hekle greier de aller fleste å lage en stor firkant. Om du er litt mer dreven kan du selvfølgelig lage mønster også. Kjøp billig ullgarn på europris, bogerud, sparkjøp eller lignende. Husk at produktet krymper en god del når det toves, så lag det stort!
Når sitteunderlaget toves blir det ekstra tykt og varmt, helt supert for små barnerumper på skoletur. Vil du gjerne dekorere, men syns det er vanskelig med mønster, så kan du jo bruke filtenål og sette på dekor når sitteunderlaget er ferdig tovet.

10. Strikkede eller sydde vinposer - valgfri pris ;)
Kjøp en flaske god vin, og strikk eller sy en pose til å ha flaska i. Posen kan dekoreres på alle mulige måter, filting, sløyfebånd, etiketter, bilder, knapper, osv.

Oppskrift kan du feks finne HER
eller HER
Om du vil sy kan du finne litt inspirasjon HER

11. Varmepose - rimelig
Den perfekte gave til enhver frossenpinn! Sy en pose i passende størrelse (du kan lage en liten lommevarmer eller fotvarmer, eller en større avlang pose som kan legges over skuldre og nakke). VIKTIG: Bruk stoff som tåler høy varme, helst bomull eller lin. Har også hørt at man kan bruke frottèhåndkle, men det vet jeg ikke hvor godt funker. Som vanlig - kun fantasien som setter en stopper, du kan lage forskjellige figurer, dyr, eller bare en helt enkel pose. Fyll den med hele hvetekorn eller ris. Posen kan varmes opp i micro eller vanlig ovn, og er kjempe god både for stive muskler og ledd, for gravide, for frysepinner, eller mot magesmerter.Håper det var brukbare tips ;)

OPPSKRIFT

For et års tid siden heklet jeg et nett til mamma, som ho hadde funnet i et blad og hadde så lyst på. Nettet er veldig enkelt å hekle, eneste man bruker er luftmasker, fastmasker, dobbelstaver og kjedemasker. Jeg skal innrømme jeg var litt lei på slutten av hullmønsteret, man gjentar det jo ganske mange ganger, men det går ganske raskt altså.

Ikke akkurat et veldig bra bilde, ble tatt med mobilkamera, men det får duge ;)

Hvis noen vil prøve seg er det bare å gjøre slik:

Garn: Selv brukte jeg en blanding av bomull og acryl, men det meste kan brukes så lenge det er ca: 50g = ca 106m, 200gram i ønsket farge
Heklenål: nr4
Heklefasthet: 17fm = 10cm i bredden (sånt gidder jeg aldri å sjekke jeg da, hehe, men det ble riktig strl fordet)

Legg opp 51 lm. Begynn i 2. lm fra nåla, hekle 1 fm i hver lm=50fm. Snu med 1 lm, fortsett fram og tilbake med fm til arbeidet måler ca 6,5cm = bunnen. Hekle 1 omgang fm rundt hele bunnen, med 1 fm i hver m langs hver langside og 11 fm langs hver kortside = 122fm. Avslutt med 1 km i 1. lm.
Fortsett rundt med mønster slik:
5lm (= 1dst + 1lm), *hopp over 1m, sett en dst i neste m, 1lm*
Gjenta fra * til * hele omgangen rundt og avslutt med en km i 4.lm. Dette fortsetter du med til arbeidet måler ca 30cm fra bunnen (eller ønsket lengde). Deretter fortsetter du med fm slik: Start hver omgang med 1 lm, og avslutt med 1 km i 1.lm. Hekle til fm-kanten måler ca 4,5cm. På neste omgang lages en åpning til håndtak midt på hver langside ved å hoppe over 18m og heller hekle 18 lm over hvert "hull". Dette blir altså håndtakene. Fortsett med fm som før over alle m til fastmaskekanten måler 10cm.

Kos dere ;)

Siewartz

Siewartz

25, Spydeberg

Er faglærer i kunst & håndverk, og bruker mye av fritiden på håndarbeid. Jeg er av den typen som helst vil prøve ut alt - og ofte begynner på noe nytt før forrige prosjekt er ferdig. Kreativt kaos, enkelt og greit :)

Kategorier

Arkiv

hits