11 TIPS TIL HJEMMELAGDE JULEGAVER (siewartzhobby)

11 TIPS TIL HJEMMELAGDE JULEGAVER

Regner med det er fler enn jeg som er i gang med julegaver, så jeg tenkte jeg kunne komme med noen tips til hjemmelagde gaver. Er jo både ekstra koselig og (i noen tilfeller) billig å lage gavene selv, pluss at jeg hvertfall syns det er koselig å sitte og lage diverse ting.

1. Hjerter av bjørkekvist - billig!

Denne ideen fikk jeg fra en blogg som heter "mer enn bare ord"
Gå ut i skogen og plukk en haug med bjørkekvister, så tynne som mulig. Jeg tenkte nemlig at det var greit å ta noen litt tjukkere også, men da ble det bare vanskeligere å bøye de pent. Du trenger ganske masse, mer enn man tror, så ta med deg noe å bære i.
For å se hvordan det gjøres kan du gå inn på bloggen til Rebekka, bare trykk på bloggnavnet under bildet. Der er det beskrevet veldig fint hvordan det skal gjøres :)

2. Egendekorerte lys - rimelig
På Panduro får du kjøpt både dekorpenner for lys, og bilder du kan sette rett på lysene.

Kjøp noen store billige kubbelys på ikea eller nille el.l, og dekorer dem som du vil. Sett på en fin sløyfe eller en krans av små grankvister rundt.
Du kan også dekorere lys med servietter, ved hjelp av et strykejern. Klipp til servietten så den passer til lyset, og sett strykejernet på svakeste varme. Ikke press hardt, stryk heller over flere ganger enn å smelte stearinen alt for mye.
Når du er ferdig renser du strykejernet ved å stryke over en avis. Avisa vil trekke til seg stearinsrestene som sitter igjen på jernet.

3. Fat, brett, julekuler etc - dekorert med decoupage - varierende pris
Kjøp en flaske med decoupagelakk og du kan dekorere nesten hva du vil. (bare husk at det er forskjellige typer lakk for forskjellige materialer) Dekorer et fat, noen julekuler i glass, eller tekstiler. En stor flaske med lakk er ganske drøy, på panduro koster den rundt 80kr mener jeg. Som dekor kan du bruke både servietter, glanspapir, glansbilder, dekorark, klippeark + + +

Dette trebrettet har jeg dekorert med to nisser som jeg klippet ut fra en serviett, og så satte jeg på to julebånd på håndtakene. Enkelt og likevel flott!

4. Hjemmelagde karameller - rimelig
Hjemmelagde karameller er alltid koselig å få, kanskje du kan dekorere et fint glass og ha de oppi også, eller bare putt de i noen fine cellofanposer.
Du trenger:
50 g smør
200 g farin
2 1/2 dl fløte
2 dl sirup
1 ts vanijesukker

Putt alt oppi en kjele og rør hele tiden! Hvis du lar det stå i ro svir det seg veldig fort! La det koke på middels varme til det får en gyllenbrun farge, hell massen over i en langpanne med bakepapir og la det stivne LITT før du skjærer det i terninger eller andre former. For å unngå at de klistrer seg til hverandre kan du ta litt melis i et glass og riste karamellene oppi glasset.

5. "Leca-lysblokk" - billig
Lecablokker får man kjøpt billig på maxbo eller lignende butikker. Kjøp en boks hvit (eller annen ønsket farge) spraymaling, og spray blokken med denne. Kle hullene i lecablokka med alluminiumsfolie, og sett lys inni. Folien gir et kjempe fint lysspill :) Selvfølgelig kan du dekorere blokken med andre ting også, kongler, granbar, julekuler, alt hva du kan finne på.

6. Bakst i hjemmelaga tekstilpose - ok pris
Skal du gi gave til en som har alt? Hva med å bake noe? Brød, julekaker, rundstykker, knekkebrød eller flatbrød. For å gjøre det litt ekstra flott kan du sy en enkel pose i bomull eller lin, med snøring øverst, som du putter baksten i. Kjempe koselig og kjempe godt ;)


7. Lysestaker av gamle flasker - billig
Kjøp en flaske snøspray på panduro. Finn fram noen tomme vinflasker eller andre flasker med litt størrelse på. Spray flasken, miks gjerne med annen dekor - som decoupage, sløyfer, flotte etiketter, små kongler, tekstiler, bølgepapp, perler, glitter etc. Sett lys i tuten på flaska og du har kjempe dekorative lysestaker!8. Personlige tavler av naturlerret - litt høyere pris
På de fleste hobbybutikker får du kjøpt naturlerret på ramme. Kjøp i ønsket størrelse, og surr noen runder med hyssing eller naturbånd hit og dit. Bruk små klyper til å feste lapper og bilder til tråden, sett på noen klistremerker eller 3d-stickers, sløyfer, mal på lerretet eller bruk stempler. Kun fantasien setter grenser!

9. Tova sitteunderlag til barna - rimelig
Uansett hvor flink eller ikke flink du er til å strikke eller hekle greier de aller fleste å lage en stor firkant. Om du er litt mer dreven kan du selvfølgelig lage mønster også. Kjøp billig ullgarn på europris, bogerud, sparkjøp eller lignende. Husk at produktet krymper en god del når det toves, så lag det stort!
Når sitteunderlaget toves blir det ekstra tykt og varmt, helt supert for små barnerumper på skoletur. Vil du gjerne dekorere, men syns det er vanskelig med mønster, så kan du jo bruke filtenål og sette på dekor når sitteunderlaget er ferdig tovet.

10. Strikkede eller sydde vinposer - valgfri pris ;)
Kjøp en flaske god vin, og strikk eller sy en pose til å ha flaska i. Posen kan dekoreres på alle mulige måter, filting, sløyfebånd, etiketter, bilder, knapper, osv.

Oppskrift kan du feks finne HER
eller HER
Om du vil sy kan du finne litt inspirasjon HER

11. Varmepose - rimelig
Den perfekte gave til enhver frossenpinn! Sy en pose i passende størrelse (du kan lage en liten lommevarmer eller fotvarmer, eller en større avlang pose som kan legges over skuldre og nakke). VIKTIG: Bruk stoff som tåler høy varme, helst bomull eller lin. Har også hørt at man kan bruke frottèhåndkle, men det vet jeg ikke hvor godt funker. Som vanlig - kun fantasien som setter en stopper, du kan lage forskjellige figurer, dyr, eller bare en helt enkel pose. Fyll den med hele hvetekorn eller ris. Posen kan varmes opp i micro eller vanlig ovn, og er kjempe god både for stive muskler og ledd, for gravide, for frysepinner, eller mot magesmerter.Håper det var brukbare tips ;)

18 kommentarer

Mamma til lille Majken

01.11.2010 kl.21:06

Så mange fine tips! Tusen takk :)

Linni Haugland

01.11.2010 kl.21:38

gode tips :)

RitaK

01.11.2010 kl.23:19

Masse lure og rimelige tips her, tusen takk :-)

frkbea

01.11.2010 kl.23:32

masse fine tips! =) hjemmelagede gaver er både kos å gi og få =)

Christine Mysen

02.11.2010 kl.01:20

Så mange fine tips! :) Likte spesielt godt varmeposene, og lure på om jeg ikke skal lage en til meg selv. Visste ikke at det var så enkelt! :)

Sv; Nei, synes ikke prisen var så ille. :) Hehe, er ikke så greit når man har mye rot. Har en god del jeg også, men er ganske flink til å ikke "gjemme det bort". Har faktisk lært meg til å rydde det bort, utrolig nok! ;) Er så lei av å ha strikketøyet mitt liggende oppå bordet. Er liksom ikke alle som respekterer det, og som plutselig slenger det på gulvet o.l. Hadde vært deilig å bare puttet det i en av kurvene også var det borte, men likevel i nærheten.

Siewartz

02.11.2010 kl.10:11

Christine Mysen: Jo da, det er veldig enkelt! :P Også så deilig å ha under dyna en iskald vinternatt da! hehe!

Jeg burde vært litt flinkere på det å rydde bort ting jeg også. ;) Nå som vi ikke har noen oppbevaringsplass under bordet lenger er det veldig mye greiere da, nå MÅ jeg jo bare legge ting på plass i stedet for. Strikketøyet mitt har jeg i en stor flettekurv ved siden av sofaen - bortgjemt men likevel rett i nærheten. Veldig kjekt ;)

Lena-Marie/Strikketussa

02.11.2010 kl.13:09

Her var det mange flotte tips Irene! :D

Sånne sitteunderlag har jeg laget for et par år siden, og de er kjempegode å ha med på tur :) Men bare husk at ullgarnet IKKE kan være superwash! Da tover det nemlig ikke... Tenkte kanskje det kunne være kjekt å nevne, siden det kanskje er noen der ute som blir inspirert men ikke vet så mye om toving... Og det er mye superwash ute og går ;)

Jeg lurer jommen på om jeg skal kjøpe stearinpenner og dekorere noen kubbelys til noen kommende oldeforeldre jeg ;)

02.11.2010 kl.17:05

Dette var superfine julegavetips,og det er ikke alltid det skal så mye til for å glede noen med noe en har laget selv heller:) Og tipsene dine er helt geniale:))

Bianca Emilia

02.11.2010 kl.18:44

Jeg bokmerker dette innlegget jeg! Kjempe fine tips, takk takk :D

Torill

02.11.2010 kl.22:42

Mange spennende tips. :) Har prøvd lysdeko, men slet litt med å få det til å se bra ut.

Bruker den vinposer i år. Ikke de oppskriftene der, men blir bra. Og bruker en kveld foran tven eller to på å lage en. (pluss tovingen i maskinen). mine ser slike ut. http://epla.no/handlaget/produkter/43943/ (mener ikke dette som reklame nei, mer som deling av ideer, kan gi deg oppskriften hvis du vil )

Når du lager underlagene, åssen gjør du det da, strikker og vasker? eller tover du ren ull for hånd?

Siewartz

02.11.2010 kl.23:58

Lena: Ja superwash er litt kjett om man skal tove ja ;) hehe!

Stearinpenner står på min innkjøpsliste også, lys er jo kjempe koselig gave, spesielt når man har fiksa litt på de selv. Panduro har mange fine bilder til å sette på lys også :P

Siewartz

02.11.2010 kl.23:59

Anonym: Ikke sant, hjemmelagde gaver er jo kjempe koselig, da har man faktisk lagt tid og energi i gaven :)

Siewartz

02.11.2010 kl.23:59

Bianca Emilia: Så bra du syns de var nyttige! :)

Siewartz

03.11.2010 kl.00:02

Torill: Titta på vinposene dine, var veldig fine! :)

Jeg har lagd sitteunderlag på begge måter, men syns det blir finest og mest solid når det strikkes først og så toves. Men det er nok mest smak og behag altså! ;)

11.11.2010 kl.16:24

Nå må jeg nok snart ut å plukke bjørkepinner..... Takk for inspirasjonen ;)

Siewartz

12.11.2010 kl.12:32

Anonym: God pinne-plukke-tur ;D

helepakka

14.11.2010 kl.23:42

Var ikke meningen å være anonym (12:32);)

Siewartz

15.11.2010 kl.18:33

helepakka: Det går nok bra ;)

Skriv en ny kommentar

Siewartz

Siewartz

25, Spydeberg

Er faglærer i kunst & håndverk, og bruker mye av fritiden på håndarbeid. Jeg er av den typen som helst vil prøve ut alt - og ofte begynner på noe nytt før forrige prosjekt er ferdig. Kreativt kaos, enkelt og greit :)

Kategorier

Arkiv

hits